Het GO! MPI Campus Sterrebos is gelegen in een groene omgeving, naast een villapark, halfstedelijk, bosrijk nabij het ‘Provinciaal Domein Sterrebos Rumbeke’. Het is vlot te bereiken met de auto. Dichtbij de school zijn er bushaltes van het openbaar vervoer.
We zijn een groene school. Meer groen op school en een doordacht aangelegde speelplaats en speelbos zal ongewenst gedrag minder kans geven en de leerlingen uitdagen om te leren spelen.
Het instituut biedt onderwijs aan op maat van elke leerling: basisaanbod, type 2, type 3, type 4 en type 9 voor kinderen met autismespectrumstoornis (ASS).
Het buitengewoon onderwijs is er voor leerlingen die leermoeilijkheden hebben in het gewone onderwijs of die een (lichamelijke of mentale) beperking hebben die een aangepaste leefomgeving vereist. Het buitengewoon onderwijs maakt gebruik van geïndividualiseerde programma’s die rekening houden met de behoeften en het leerritme van elke leerling.
Wat is er zo bijzonder aan onze school?
- gedifferentieerde begeleiding
- geïndividualiseerd leer- en leefprogramma
- individuele gerichte aanpak
- sterke uitgebouwde ASS-begeleiding
- paramedische begeleiding
- voorbereiding op het secundair onderwijs
- gratis busvervoer voor rechthebbende leerlingen
- internaatswerking
- projectwerking
Het instituut werkt op regelmatige basis nauw samen met diverse instanties.
Welke types ondersteunt het MPIGO?
Basisaanbod (voorheen type 1 en 8) |
Type 1 (leerlingen met een licht verstandelijke beperking), type 8 (leerlingen met ernstige leerstoornissen) worden geleidelijk afgebouwd en omgevormd tot het nieuwe type ‘basisaanbod’.
Met het M-decreet zijn het type 1 (licht verstandelijke beperking), type 8 (ernstige leerstoornissen) vervangen door het type ‘basisaanbod’. Dit type is niet langer gekoppeld aan een bepaalde diagnose. Het basisaanbod is bedoeld voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Na 2 schooljaren moet er een evaluatie komen en indien mogelijk gaat de leerling terug naar het gewoon onderwijs. De afdeling ‘basisaanbod’ heeft sinds 1 september 2017 2 vestigingsplaatsen. Zowel in het MPI Sterrebos als in GO! De Wissel wordt het type ‘basisaanbod’ aangeboden. Uit een vruchtbare samenwerking tussen GO! medisch pedagogisch instituut Sterrebos en GO! basisschool Ring is GO! De Wissel geboren. GO! De Wissel is een vestigingsplaats voor leerlingen van het buitengewoon basisonderwijs die school lopen binnen het kader van het gewoon onderwijs. Surf naar GO! De Wissel |
Type 2 |
voor leerlingen met een matige of ernstige mentale handicap – kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij zelfredzaamheid op persoonlijk, huishoudelijk en maatschappelijk vlak, ook in combinatie met een autisme spectrumstoornis die voldoen aan alle onderstaande criteria:
Belangrijk is dat de kinderen zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren, zowel op persoonlijk, huishoudelijk als maatschappelijk vlak bv.zichzelf aan- en uitkleden, tafel dekken, vloer vegen, boodschappenlijstje opstellen, producten vinden in een winkel, notie hebben van het omgaan met geld, …. |
Type 3 |
voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen, ook in combinatie met een autismespectrumstoornisBuitengewoon kleuter- en lager onderwijs type 3 is aangepast aan de opvoedings- en onderwijsbehoeften voor kinderen met emotionele en/of gedragsmoeilijkheden zijn gebaat met aangepast onderwijs. Het GO! MPI Sterrebos biedt hen en de ouders graag de correcte omkadering, professionele ondersteuning en intensieve begeleiding.
BASISPRINCIPES Bij de opvolging en begeleiding van leerlingen met een verslag type 3 staan volgende basisprincipes centraal:
We gaan steeds uit van de talenten en mogelijkheden van de leerlingen en bieden hen telkens nieuwe kansen om hun zelfvertrouwen en vaardigheden voldoende te laten groeien. AANBOD Sterk inzetten op de sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind staat bij ons centraal. Daarnaast wordt veel geïnvesteerd in het bieden van voldoende structuur, voorspelbaarheid en het creëren van een veilig gevoel via dagplanningen, visualisaties,kleine klasgroepen, duidelijke werkhoeken en rustplekken. Binnen onze type-3 werking wordt maximaal ingezet op sport- en fairplay projecten, yoga, relaxatie, bewegingstussendoortjes, stem-activiteiten en het gebruik van de groene omgeving met tal van ontspanningsmogelijkheden (speelweide, moestuin, kikkerpoel, speelbos). TEAM Het multidisciplinair team zorgt voor een sterke individuele therapie op een vaste en gestructureerde manier. De verschillende teamleden benaderen het kind vanuit hun eigen vakkennis, professionaliteit en positieve ingesteldheid waarbij er steeds voldoende aandacht geschonken wordt aan de emotionele en psychologische noden van elk kind. OUDERS/BEGELEIDERS Ouders en begeleiders worden zoveel als mogelijk betrokken bij de begeleiding en opleiding van hun kind. Er wordt samen met hen een plan opgemaakt waarin de zorg-, ondersteunings- en opvoedingsbehoeften van het gezin in zijn totaliteit opgenomen worden. Dit plan wordt op verschillende overlegmomenten geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Het is voor ons van groot belang om een open en eerlijke vertrouwensband met ouders en begeleiders op te bouwen. SAMENWERKING Het GO! MPI Sterrebos maakt deel uit van een groter geheel. Op de campus bevindt zich ook een school SBSO met aanbod OV3 type 3 en een internaat met aangepaste leefgroepwerking. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met Kidz Roeselare om een inclusieve vakantiewerking te bieden. SLOT: In het GO! MPI Sterrebos worden kinderen vanuit hun mogelijkheden en talenten, hun kwaliteiten en kansen gestimuleerd en niet vanuit hun beperkingen. Buitengewone kinderen hebben recht op een buitengewone aanpak. DOELGROEP Voor kinderen kleuter en lager met een verslag type 3. |
Type 4 |
Voor kinderen met een motorische beperking, ook in combinatie met een autismespectrumstoornis d.w.z. een uitval in
– de functies van gewrichten en beenderen; We streven ernaar om binnen onze type 4-werking een paramedische omkadering te bieden, afgestemd op de individuele noden. In functie van de leeftijd en de noden van het kind kan de focus van het therapeutisch aanbod verschillen: gericht zijn op functies, op activiteiten en / of op participatie (problemen). |
Type 9 |
leerlingen met autisme Basisaanbod wordt niet georganiseerd in het buitengewoon kleuteronderwijs. Leerlingen die het buitengewoon lager onderwijs met vrucht voltooien, krijgen een getuigschrift dat gelijkwaardig is aan dat van het lager onderwijs. Van zodra uw kind wordt doorverwezen voor onderwijs van het basisaanbod, type 2, type 4 of type 9 kunt u bij ons terecht voor inschrijving. Voor kinderen met een autismespectrumstoornis wordt een speciale, gedifferentieerde begeleiding voorzien. Naargelang de mogelijkheden en vorderingen wordt uw kind voorbereid voor overgang naar het Buitengewoon Secundair Onderwijs of het Gewoon Onderwijs.
DOELGROEP Kinderen met een autismespectrumstoornis kunnen vanaf hun 2,5 jaar tot aan hun 15 jaar bij ons terecht. Kleutertjes kunnen hier gespecialiseerd onderwijs en begeleiding krijgen tot aan hun eerste stappen in het lager onderwijs. Het autiproject biedt onderwijs en internaat op maat van leerlingen met een autismespectrumstoornis. De kinderen krijgen een geïndividualiseerd leer- en leefprogramma. De ouders worden beschouwd als co-begeleiders en samen gaan we op zoek naar oplossingen voor problemen die zich stellen. DOEL AUTIWERKING AUTI-AANPAK
WERKWIJZE
AANDACHTSPUNTEN
CONCRETE AUTI-AANPAK
PARAMEDISCHE OMKADERING
Ergotherapeuten die instaan voor:
Kinesitherapeuten die instaan voor:
Kinderverzorgsters die instaan voor:
Sociaal verpleegkundige die instaat voor:
Psychologische begeleiding die instaat voor:
ORTHOPEDAGOGISCHE BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING
|