Snoezelruimte

Wat is snoezelen?

Snoezelen is een ontspanningsactiviteit waarbij we zintuiglijke ervaringen in een sfeervolle omgeving aanbieden, volgens eigen keuze en tempo, met als doel tot rust te komen, te genieten en het contact te bevorderen. Het is een activiteit waardoor de kinderen veel plezier beleven en waarin ze gestimuleerd worden om te ontdekken en te ontspannen. 

Waarom snoezelen?

Het uiteindelijke doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Snoezelen optimaliseert gevoelens. Het bevordert een dialoog tussen verzorgde, naaste of zorgverlener en de omgeving. Het geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Snoezelhulpmiddelen of -materialen:
Geven ontspanning.
Gaan verveling tegen.
Bevorderen contact leggen.
Verbeteren het ervaren via zintuigelijk waarneming.

Dit alles zorgt voor afname van onrust en agressie en dus voor minder gebruik van kalmerende medicatie. Het maakt het leven en de relatie zinvoller.

Voorbeelden van snoezelmaterialen

ZIEN
Waarnemen van bewegingen, kleuren, lichtbronnen en combinaties hiervan. Voorbeelden: spiegelbollen, bewegende ‘schilderijen’ en projecties, verlichting, …

HOREN
Luisteren naar rustgevende geluiden en muziek. Voorbeelden: regenmakers, zachte muziek.

VOELEN
Prikkelen van gevoel. Voorbeelden: lucht blazen, schommelen, een warm (schuim)bad. Maar ook zachte speelmaterialen, zoals fleecekussens. Voor onrust bij dementie; (zelfgemaakt) fruffel tafelkleed of frunnik materialen.

RUIKEN
Aanbieden van geuren. Voorbeelden: aromatherapie (in bad), wierook of geurende bloemen, …

TAST
Voelen van verschillende materialen en vormen. Voorbeelden: poppen, speelgoedbeesten zoals robotdieren, plankjes met uiteenlopende materialen en vormen, …